Keresés ebben a blogban

2012. január 18., szerda

Kürtöskalács sütögetés:)



Én és a családom nagyom imádjuk a frissen sült illatos kürtöskalácsot, és szerintem ezzel még rengeteg ember van így :)
De hát ugye kürtöskalács nem minden nap vehet az ember, mivel legtöbbször csak vásárokban kapható.
Sokat olvasgattam az interneten arról ,hogyan is lehetne házi készítésű kalácsot csinálni:)
Találtam is receptet, na de ugye ,mint mindenki tudja ahhoz külön kürtöskalács sütő eszközök kellenek.
Mivel nekem nincsenek itthon ilyenek, de elhatároztam, hogy akárhogy is de sütök kalácsot:)
Nincs olyan megpróbáltatás aminek én nem mennék neki:)
És hát így is lett, tovább olvasgattam, és találtam egy nagyon jó megoldást:) és hát sikerrel jártam:) nagyon jól sikerültek a kalácsok már kétszer sütöttem és hát azt kell mondanom, hogy nem lehet megunni:)Egyszerűen isteni finom, és egy nagyon nagy élmény ,hogy saját kezűleg elkészítjük:)



Itt is a recept:

50 dkg liszt
3 evk. cukor
fél kocka friss élesztő(2,5 dkg)
2 dl tej
1 mokkáskanál só
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj

Előkészítés:
Először is rakjunk tüzet, akár grillezőbe vagy csak szimplán  a földön, az a lényeg hogy jó kis parázsnak kell lennie. Kizárólag csak parázson lehet a kalácsot sütni.

Ezek után vegyünk a kezünkbe üres sörös dobozokat, majd alufóliával jól tekerjük be, simítsuk el rajta szépen a fóliát,majd a sörös doboz tetején lévő lyukba dugjunk olyan vastag fát (seprűnyél vagy valamilyen használható bot) , hogy az jól beleszoruljon.
Erre a dobozra fogjuk majd rátekerni a tésztát, és a fa segítségével tudjuk majd a parázs felett forgatni.

Elkészítés:
Az 50 dkg lisztet egy tálba szórtam, beleszórtam a 3 evőkanál cukrot, az élesztőt egy kis tálban 1 dl langyos tejjel és kevés cukorral felfuttattam majd a liszthez adtam,a maradék 1 dl tejet is a liszthez öntöttem,majd a sót és a tojást is hozzáadtam a keverékhez.
Az 5 dkg olvasztott vajat a dagasztás vége előtt adtam hozzá és az egészet jól összegyúrtam.
Majd letakarva,meleg helyre téve a duplájára kelesztettem.
Ezután 4-5 mm vastagra kinyújtottam, pizzavágóval egyforma csíkokra vágtam, majd az előre elkészített dobozokat megkenjük kevés olajjal (ez leginkább csak az első sütésnél fontos,a többinél már elhagyható) majd  tekerjük fel rá a tészta csíkot,kenjünk meg a tésztát olajjal (ezt viszont mindegyiknél meg kell csinálni) forgassuk meg kristálycukorban és már vihetjük is sütni a parázs felé.

Az elején a kalács lassan , de ha már elkezd barnulni akkor már gyorsan fog sülni. A cukor rá fog karamellizálódni...Ezért szép aranybarnára sül.
Arra nagyon oda kell figyelni hogy folyamatosan forgatni kell a parázs felett a tésztát, mert ha nem így teszünk akkor nem sül át minden hol ugyan úgy a tészta hanem az egyik oldalon megég a másikon pedig sületlen lesz!!!!

Ha megsültek a kalácsok, forgassuk őket ízlés szerint kakaóba, kókuszba, fahéjba, dióba, stb.
Ha valaki vaníliás kalácsot szeretne az akkor ha megsült a kalács azután forgassa kevés kristály-és vaníliás cukor keverékébe, majd süsse még egy picit míg karamellizálódik a többi cukor is....

Az én véleményem szerint a vaníliás kalács (ahogy leírtam hogy hogy készítsük el) nagyon édes volt , ezért én még az elején, mikor cukorba forgatjuk, én abba a cukorba kevertem vaníliás cukrot, és úgy sütöttem meg!!!Nekem úgy ízlett inkább:) De ki hogy szereti:)


 A képnél amit készítettem, a parázs úgy látszik a fényképező vakuja miatt mint hogy ha kialudt volna, de nem szép piros színe volt és jó meleg volt mellette:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése